artikel

Vi stödjer busschaufförerna!

I dagarna har fackförbundet Kommunal tagit ut anställda inom kollektivtrafiken i strejk. Arbetsvillkoren för landets förare är oacceptabla med delade turer, långa pass, tajta körscheman ner i sekunder och hundradelar.

Ständiga entreprenörsbyten innebär att tjänster måste sökas om, även för den som har kört samma linje i många år. Detta behöver förändras så att den nya entreprenören övertar arbetsstyrkan och att arbetsvillkoren är tryggare.

Kommunals lönekrav på 1 740 kronor på tre år för grupper som tjänar under 25 000 kronor är ett ödmjukt krav för ett kollektivavtalsområde med en medellön på 23 620 kronor och är ingenting mot den löneökning vi sett hos näringslivets toppar eller hos högt uppsatta politiker.

Att arbetsgivarna inte möter upp dessa berättigade krav är under all kritik. Vi vill ha en kollektivtrafik som är tillgänglig och billig för medborgarna samtidigt som de anställda har goda arbetsvillkor och en vettig lön. Vi önskar därför Kommunals medlemmar all lycka till i kampen för rättvisa villkor.

Distriktsstyrelsen för Vänsterpartiet Jämtlands län
genom Christina Hedin, ordförande

 

Kopiera länk