artikel

Pressmeddelande från Jämtlands representanter på Vänsterpartiets kongress i Stockholm

6 timmars arbetsdag och vårdnätverk på V-kongress 

Tolv jämtar deltog vid Vänsterpartiets kongress på Münchenbryggeriet i Stockholm i helgen. Kongressen antog ett uttalande inför riksdagsvalet, som kommer att ligga till grund för Vänsterpartiets valplattform. I uttalandet slås fast att en röst på Vänsterpartiet är en röst för en ny politisk riktning för Sverige. Det handlar bland annat om att öka jämställdheten mellan kvinnor och män, om ökade klimatinvesteringar och om en politik för full sysselsättning. Huvudfrågan inför riksdagsvalet är att stoppa privata vinstuttag i välfärden, vilket också tydliggörs i Vänsterpartiets valkampanj ”Inte till salu” som lanserades på kongressen.

Kongressen beslutade att Vänsterpartiet aktivt ska verka för sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Frågan har diskuterats länge inom Vänsterpartiet, och lagom till kongressen offentliggjordes rapporten ”Striden om tiden” av Vänsterpartiets arbetsgrupp för arbetstidsförkortning.

Kongressen valde även partistyrelse, programkommission och valberedning. MonaLisa Norrman från Nordannälden tackade nej till vidare uppdrag i partistyrelsen. Jessika Svensson från Krokom fick förnyat förtroende i programkommissionen och Nisse Sandqvist från Östersund fick förnyat förtroende i valberedningen.

Emilia Blomqvist från Oviken har under kongressen tagit initiativ till ett nationellt nätverk för vänsterpartister anställda inom sjukvården.

– Syftet med att starta det här nätverket är att få ett inifrånperspektiv på sjukvårdsfrågor, för att tillsammans vaska fram de smartaste lösningarna på hur vård ska bedrivas, säger Emilia.

Jämtlandsdelegaterna var eniga om att EU-listan ska toppas av en kvinna, eftersom Vänsterpartiet är ett feministiskt parti även i praktiken. De stödde därför Malin Björk från Göteborg som efter en jämn omröstning blev förstanamn på Vänsterpartiets lista inför valet till Europaparlamentet.

Elisabet Öhrnell
Emilia Blomqvist

Kopiera länk