artikel

EU-seminarium om nattågen till Jämtland

Vänsterpartiets kommunalråd i Östersund, Christina Hedin, var inbjuden den 27 oktober till EU-parlamentet i Strasbourg. Hon medverkade på ett seminarium och berättade där hur viktigt det är med nattåg för vår region och att det är en del av vårt arbete för hållbar utveckling i länet.

Det är inte bara i Sverige som nattågen dras in, i resten av Europa har i princip all nattågstrafik upphört. Med på seminariet fanns också en fackförening och den ideella organisationen Back on Track, som berättade hur de arbetar för att få tillbaka nattågstrafiken. I Sverige motsvarar utsläppen av växthusgaser från en enda flygresa utsläppen från 50 000 tågresor, så tågen är viktiga för att minska de europeiska utsläppen av växthusgaser.

I Sverige har SJ beslutat att bara köra nattågen under 90 dagar per år, då turisttrafiken är som mest intensiv. Politiker från hela länet, bland annat tidigare ordförande för regionens infrastrukturutskott Jörgen Blom (V), har arbetat hårt för att få SJ och/eller Trafikverket att värna åretrunttrafik med nattåg till Jämtlands län. Dessvärre är varken SJ eller Trafikverket intresserade av speciallösningar där staten går in med stöd för att upprätthålla trafiken.

​Det enda som kan få SJ att ompröva sitt beslut och åter köra nattåg året runt är om resandet nu ökar på sträckan Jämtland-Stockholm, som skedde med nattåget Skåne-Stockholm. Vänsterpartiet gör vad vi kan för att så ska ske och vi hoppas att fler också inser värdet av att ha nattågstrafik året runt.

Christina Hedin i Europaparlamentet. Foto Malin Björk
Christina Hedin. Foto: Malin Björk
Kopiera länk