Valet 2022
En bild på Elin Hoffner, hon ler och tittar in i kameran. Bredvid henne är det en röd bubbla, i vilken det står

Vad vill Vänsterpartiet Jämtlands län i regionvalet?

Elin Hoffner är Vänsterpartiets gruppledare i regionfullmäktige, den församling som fattar de politiska besluten i regionen. Hon är också förstanamn på valsedeln i höstens regionfullmäktigeval.

– Vänsterpartiets viktigaste fråga har länge varit personalfrågorna. Vi har sedan 2015 drivit att man måste satsa på personalen, men istället har vi de senaste åren sett hur den blågröna majoriteten fört politik som lett till personalflykt, säger Elin Hoffner.

Ett exempel som hon lyfter är medicinska mottagningen. Tidigare har man lyssnat av hur personalen velat jobba och utifrån det skapat en arbetsmetod som fungerat väl. Antalet hyrpersonal gick ner till noll. Sedan beslöt den blågröna majoriteten att arbetsmetoden skulle slås sönder. Syftet var att man skulle spara pengar: metoden förutsatte högre bemanning vilket den styrande majoriteten tyckte var för dyrt. Idag är avdelningen uppe på sjutton hyrsjuksköterskor.

– Det här är ett så tydligt exempel på hur fel det blir när man tänker kortsiktigt för att spara pengar. Den högre bemanningen visade sig vara mer ekonomiskt hållbar än den situation man sitter i idag. Det är ett bevis på att satsningar på personalen måste vara hållbara och sträva efter att personalen ska både vilja och orka arbeta kvar.

Men vad har Vänsterpartiet för konkreta förslag på personalsatsningar i regionen?
– Personalen måste känna att de kan påverka sitt schema, ha inflytande på sin arbetsmiljö och få tillräcklig med återhämtning. Utbildningsfrågorna är också oerhört viktiga, vi behöver fler med specialkompetens. Tyvärr har vi tappat utbildningsplatser på alla nivåer. På Mittuniversitetet har man till exempel lagt ner barnmorskeutbildningen vilket är jätteproblematiskt.

Elin är tydlig med att Vänsterpartiet inte lovar allt till alla, men att vi inte kan fortsätta i den riktning som den blågröna majoriteten har utstakat:
– Vi kommer inte ha råd att göra allt som behövs, men löneutvecklingen måste ses över. Vi måste se till att man gör lönesatsningar. Vi måste se över arbetstidsavtalen. Vi behöver fler som arbetar i vården. Självfallet måste vi utbilda fler, men lika viktigt är det att den personal vi redan har trivs på jobbet. Anställda som trivs är den bästa reklamen vid rekrytering av ny personal.

Kopiera länk