artikel

Vänsterpartiet ny opposition i Region Jämtland Härjedalen

Socialdemokraterna och Moderaterna i Jämtlands län offentliggjorde på kvällen den 13 oktober att de två partierna bildar en ny majoritet i Region Jämtland Härjedalen (före detta landstinget). Det här innebär att majoritetssamarbetet mellan S, V och MP som har varit hittills nu inte längre existerar. 

Vänsterpartiet kände inte till detta i förväg utan blev informerade via SMS i samband med att nyheten meddelades media och allmänhet.

– Detta kommer att betyda en betydlig högervridning av politiken i regionen, säger MonaLisa Norrman (V). Att få beskedet via SMS, efter ett långvarigt samarbete med Socialdemokraterna, känns respektlöst, säger hon.

Förhandlingar har under hösten pågått mellan majoritetspartierna S, V och MP om budget och politik för regionen och mitt under dessa förhandlingar har alltså S nu meddelat att de bryter samarbetet. Den formella anledningen till att S går ifrån sina tidigare samarbetspartier är Vänsterpartiets krav på skattehöjning, men det kravet har Vänsterpartiet varit beredda att avvakta med tills effekt av beslutade besparingar och effektiviseringar syns.

Vänsterpartiet kommer från och med nu att vara ett aktivt oppositionsparti i Region Jämtland Härjedalen. Eventuella framtida samarbeten kommer att övervägas utifrån möjligheterna att föra en vänsterpolitik för en välfärd att lita på.

Kopiera länk